Praktijk Maleriën voor psychosociale beeldende coaching en therapie

Wat houdt het in?


Tekentherapie of therapie beeldend is een vorm van psychosociale therapie. Met aandacht voor jou als geheel: hoe je denkt, wat je voelt, hoe je handelt en hoe je je gevoelens in je lichaam gewaar wordt. Ik werk op een individuele manier met een cliënt waarbij ingegaan wordt op wat er op dat moment speelt, zoals een wens, klacht of hulpvraag. Ik diagnosticeer niet. Ook kan er gekeken worden naar beelden uit het verleden. Hebben deze nog invloed? Is er nog behoefte om op te ruimen, te vergeven? Emoties kunnen worden geuit en de beelden (vaak energetische beelden) kunnen worden doorvoelt en bewerkt.

Tijdens een sessie zet ik beeldend werken in als hulpmiddel. We onderzoeken de tekening of het beeld als symbolische taal van jouw onbewuste en intuïtieve kennis, ervaringen en verlangens. Een tekening geeft inzichten waar direct mee aan de slag gegaan kan worden. Je doorziet wat moeilijk is, maar ook waar je kracht ligt. Deze kan praktisch worden ingezet in het dagelijkse leven en helpt bij het oplossen van problemen of het bereiken van doelen. Zo verbindt je je met wat er leeft en belangrijk is. Wanneer je een beeld in je bewustzijn durft toe te laten werkt dat bevrijdend en ontstaat er ruimte. Je kunt dan zelf bepalen hoe je ermee om wilt gaan. Beelden van be-teken-is.

Via de tekening ga je opzoek naar het zelfhelende vermogen dat zichtbaar is in iedere tekening. Ik begeleid het proces van het doorleven wat de beelden die je getekend hebt voor jou betekenen. Welke emotionele, fysieke en mentale reacties deze oproepen en hoe ga je daar mee om? Op respectvolle wijze wordt je begeleid in het bewustzijnsproces dat via de tekentaal zichtbaar wordt. Er wordt gebruik gemaakt van zowel oeroude als moderne technieken; psychosynthese en lichaamswerk zijn daarbij belangrijke elementen.

home